Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Varning! Blanda inte alkohol med lightläsk

26 aug, 2016
AvRedaktionen
Läsk är ett bra sätt att både addera smak och sänka alkoholhalten på många drinkar. Men använd inte lightläsk eller lightsaft när du blandar din drink – det försämrar nämligen kroppens förmåga att hantera alkoholen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Blanda inte alkohol med lightläsk. Foto: Shutterstock
Blanda inte alkohol med lightläsk. Foto: Shutterstock

Drinkar baserade på lightläsk ger högre alkoholhalt i blodet jämfört med varianter baserade på traditionellt sötade drycker. Det visar en studie publicerad i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Deltagarna fick antingen dricka sprit blandad med vanlig läsk eller lightläsk, sedan mättes alkoholkoncentrationen i deras utandningsluft. Och de personer som druckit lightdrinken hade 18 procent högre alkoholkoncentration när de blåste, jämfört med den andra gruppen.

Enligt forskarna beror detta på att socker tar tid för kroppen att bearbeta, därför går också alkoholen i sockersötade drinkar långsammare ut i blodomloppet. Sötningsmedel fungerar inte på samma sätt: merparten av det du dricker går rakt ner i tunntarmen – och direkt ut i blodet.

Du blir alltså snabbare berusad om du väljer drinkar sötade med sötningsmedel istället för socker – och risken att du dricker för mycket ökar. Samtidigt belastas de inre organen, särskilt levern, i högre utsträckning.

Vill du trots allt blanda din drink med en artificiellt sötad dryck kan du se till att äta något samtidigt som du dricker den. Det gör att alkoholen når blodet långsammare, enligt forskarna.

Läs även: Så mycket socker innehåller vinet

Det är mer socker än man kan tro i vissa viner. Foto: Shutterstock
Det är mer socker än man kan tro i vissa viner. Foto: Shutterstock

Av: Jennie Sandberg/MåBra

Annons