Blinier med rökt lax och rödbetsröra
4 personer
Tid: 30 minuter + 20 minuter vila
Blinier:
150 g vetemjöl
150 g bovetemjöl
20 g färsk jäst (eller 4 g torrjäst)
5 dl mjölk, ljummen
2 msk flytande smör + skirat smör
3 ägg, separerade (äggvitorna kylda)
salt
Tillbehör:
4 rödbetor (kokta, skalade, hackade)
120 g cream cheese
salt och svartpeppar
400 g rökt lax (svartpepparkryddad ovansida, skuren i munsbitsstora kuber)
dill (garnering)
Gör så här:
Blanda de två mjölsorterna. Lös upp jästen i mjölken och blanda med mjöl, smör, äggulor och en nypa salt. Justera mängden mjölk om konsistensen känns för tjock eller tunn. Täck över och låt jäsa på varm plats i cirka 20 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Värm lite skirat smör i en stekpanna. Lägg blinier av en matskeds mängd i pannan och stek i 1–2 min tills de är gyllenbruna. Klappa dem torra med hushållspapper och – om så behövs – håll dem varma i ugnen (50°).
Mosa rödbetor och cream cheese och krydda med salt och svartpeppar. Toppa varje blini med en klick rödbetscreme och lägg en laxkub ovanpå. Garnera med dill.
Recept & foto: Stockfood/Nordicphotos