Blinier med löjrom och västerbottensost
6 personer
30 minuter
Smet:
25 g jäst
5 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
2 äggulor
1/2 tsk salt
3 msk gräddfil
2 äggvitor
Topping:
100 g finriven västerbottensost
1 msk pepparrot
2 dl crème fraiche
100 g Philadelphiaost
svartpeppar
100 g löjrom
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken ljummen (37°). Häll på hälften av mjölken och rör ut jästen. Rör ner båda mjölsorterna, äggulor, resten av mjölken och salt. Rör smeten slät. Täck över smeten och låt den jäsa cirka 1 timme i rumstemperatur. Blanda i gräddfil. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten.
Blanda alla ingredienserna till toppingen förutom löjrommen. Hetta upp en plättpanna med lite smör. Klicka i smeten, ca 1/2 msk till varje blini. Vänd dem när de har jäst upp och stelnat på ovansidan. Servera med en klick av fyllningen och toppa med lite löjrom.
Av: Lotta Bäckström
Foto: Matilda Lindeblad/Carbon
Styling: Pojan Lindeblad