Blomkålschowder med majs och bönor
4 portioner
Du behöver:
1-2 blomkålshuvuden, ca 800 g
2 klyftor vitlök
40 g parmesan
1 msk olivolja
600 g majskorn (gärna från frysen)
2 burkar konserverade vita bönor, gärna cannellini- eller limabönor
1,8 liter grönsaksbuljong (tärningar + vatten)
2 dl vispgrädde
Salt och svartpeppar
Garnering:
1 handfull dill eller gräslök
Gör så här:
1. Värm ugnen till 220°.
2. Skölj blomkålen och plocka bort bladen.
3. Skär ⅓ av de finaste blomkåls- buketterna i 1 cm tjocka skivor och fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
4. Skala och pressa eller riv vitlöksklyftorna.
5. Riv parmesanen fint och blanda riven parmesan och vitlök med olivolja.
6. Droppa oljan över blomkålen och baka i ugnen i 6–8 minuter, tills parmesanen smält och blomkålen är gyllene.
7. Dela resten av blomkålen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med majskorn, avrunna bönor och grönsaksbuljong.
8. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock i 10 minuter, tills blomkålen är mjuk.
9. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med stavmixer. Den ska bli krämig men får gärna ha lite grov struktur. Smaka av med salt och peppar.
10. Servera soppan rykande varm med gratinerad blomkål och krydd- örter på toppen.
Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Pastagratäng med blomkål och tryffel