Krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger
24 feb, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Det fina med den här krämiga blomkålssoppan är att den blir extra mättande av potatis och örtiga krutonger.
Annons
Krämig blomkålssoppa med örtiga krutonger
En mustig soppa med blomkål både mättar och värmer.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 gul lök
1 stort blomkålshuvud
200 g potatis
25 g smör till stekning
2 stjälkar timjan
8 dl grönsaksbuljong
4 dl mjölk, 3%
1 msk citronsaft
Salt och peppar
Örtiga krutonger:
4 skivor ljust bröd, t ex ciabatta
3 msk olivolja
4 stjälkar timjan
2 tsk salt
Till servering:
Färsk timjan
Peppar
Gör så här:
- Skala och hacka löken grovt. Skölj blomkålen och skär den i mindre bitar, spara stocken till något annat. Skala potatisen och skär i små tärningar. Stek lök, blomkål, potatis och timjan i smör i en kastrull. Låt steka i 3–4 minuter utan att det tar färg. Tillsätt buljong och mjölk och koka upp. Låt småkoka i 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Ta upp timjanskvistarna. Mixa soppan slät i kastrullen med mixerstav. Tillsätt ev lite mer buljong om soppan är för tjock. Värm upp och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
- Timjanskrutonger: Sätt ugnen på 200° varmluft. Skär brödet i små bitar och vänd i olja. Fördela på ett en bakplåtspappersklädd plåt och strö hackad timjan och salt över. Baka i ugnen i ca 10 minuter, tills gyllene och spröda. Rör om ett par gånger under tiden.
- Servering: Lägg soppan i skålar och toppa med krutonger och färsk timjan. Mal lite peppar över och servera.
Foto: Columbus Leth
Annons