Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Blossa glögg 2024 – här är årets smak

11 sep, 2024
AvNami Kawakita
Blossa glögg 2024 – här är årets smak
Genom åren har Blossa rest land och rike runt för att smaksätta sin årgångsglögg – i år blev smakdestinationen Skottland. I årets Blossa möts två hantverks- och dryckestraditioner i en spännande kombo.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

För årets glögg har Blossa rest till Skottland och hämtat inspiration från den dramatiska naturen med sina höga berg, låga plättar och bottenlösa sjöar. Loch Ness och sjöodjuret Nessie passerades innan slutdestinationen – huvudstaden Edinburgh. En stad som är som tagen ur en saga fylld av mystik, historia och med en dryckestradition som går lika långt tillbaka i tiden som vår svenska glögg.

I årets Blossa möts två hantverks- och dryckestraditioner i en spännande kombo.

Årets Blossa 2024

Blossa 24 är en vit starkvinsglögg där den klassiska kryddblandningen förgylls med rökig, skotsk whisky och avrundas med algen dulse, som tillför sälta och umami. Whiskysmaken förhöjer karaktären i glöggens ursprungliga sötma och rökigheten gifter sig särskilt väl med kryddnejlikan. Sjögrässmaken från algen är en blinkning till legenden om sjöodjuret som gömmer sig på den snåriga botten av Loch Ness djup och just algen dulse återfinns längs med Skottlands vackra kust. Den magiska atmosfären från det skotska höglandet ligger också till grund för designen och illustrationen på årets flaska.

Annons

– Precis som vår svenska glöggtradition är whiskyn en viktig del av Skottlands historia och kulturarv. Årets glögg blir därmed en hyllning till dryckeshantverket. När vi experimenterade med smakerna visade det sig att whiskyn inte bara var ett spännande inslag utan den harmoniserade också utmärkt med kryddorna i glöggen, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.

Enligt Blossas Chief Blender Åsa gör sig Blossa 24 bäst i att serveras som en whisky – i ett lågt whiskyglas, rumstempererad eller med stor isbit. Som tilltugg föreslår hon något salt snarare än något sött, som till exempel nötter.

Årets Blossa 2024 har hämtat inspiration i Edinburgh, Skottland

alkoholfri årgångsglögg gör comeback

Efter förra årets debut kommer även årets årgångsglögg i en alkoholfri tappning. I Blossa 24 Alkoholfri har glöggkryddorna dragit i whisky för smak och vinet har sedan avalkoholiserats. Detta gör att smak och karaktär bibehålls på bästa möjliga sätt även efter att alkoholhalten på 0,5% säkerställts.

Annons

Både starkvinsglöggen och den alkoholfria kommer i 750 ml glasflaska. Blossa 24 (73844-01) finns i Systembolagets beställningssortiment från den 11 september för 145 kr. Den alkoholfria släpps 1 november på Systembolaget för 95 kr, samt hos NK Stockholm; på ROT Butik & Kök i NK saluhall på nedre plan. Under november och december kommer man under utvalda lördagar kunna få sin alkoholfria flaska graverad i varuhuset om man köpt den hos ROT. Precis som förra året kommer Blossa alkoholfri även vara en del av NK;s julskyltning på Hamngatan i Stockholm.

Annons