Därför ska du blötlägga nötterna innan du äter dem
Nötter är en utmärkt källa för näring och energi. De innehåller fett, en del protein och relativt lite kolhydrater. Dessutom är de rika på fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men visste du att nötterna kan göras ännu mer nyttiga?
Därför ska du blötlägga nötterna
Genom att blötlägga nötterna underlättar du för mag- och tarmkanalen att ta upp alla nyttigheter de innehåller. Vissa nyttiga ämnen i en nöt har kroppen svårt att absorbera vilket gör att du går miste om en hel del hälsofördelar. Anledningen till att kroppen inte kan absorbera all näring är för att nötter innehåller något som kallas för antinutrienter. De finns främst i skalet och hämmar enzymerna i magen att bryta ner maten.
Det går dock att komma runt det här problemet och det är just genom att blötlägga nötterna innan du äter dem.
Så här blötlägger du nötter:
- Skölj nötterna och lägg dem i en skål.
- Täck nötterna med rumstempererat vatten och strö över lite salt.
- Ställ skålen på en plats där direkt solljus inte kommer åt dem och täck skålen med en kökshandduk. Låt stå i cirka 7 timmar eller över natten.
- Häll av vattnet i ett durkslag och skölj nötterna.
- Lägg alla nötter på ett bakplåtspapper och torka dem i ugnen på låg temperatur, cirka 50 grader, i 3-4 timmar.
Blötläggningstid för olika nötter:
- Mandel: 12 timmar
- Hasselnöt: 8 timmar
- Valnöt: 8 timmar
- Pekannöt: 8 timmar
- Pumpafrö: 7 timmar
- Linfrö: 6 timmar
- Cashewnöt: 6 timmar
- Macadamianöt: 4 timmar
Om du blötlägger nötter i över 8 timmar bör du byta ut vattnet mot nytt.
Läs också: Nötter minskar risken för flera sjukdomar
Källa: Healthtips.com