Boeuf Bourguignon
6 personer
Tid: 2 timmar
Ett tips när du skalar smålökar är att hälla kokande vatten över och låta dem stå i 15 minuter. Häll av vattnet. Nu är det lätt att skala dem.
Du behöver:
1 1/2 kg högrev
3 msk smör
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
1 flaska rödvin
2 dl köttbuljong
1/2 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk
15 smålökar
200 g champinjoner
1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
Putsa köttet och skär det i bitar, cirka 3 cm. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om. Krydda. Pressa i vitlöken. Pudra över vetemjöl och rör om. Häll över rödvin och köttbuljong så att det täcker köttet. Tillsätt timjan, lagerblad och tomatpuré. Sjud under lock i 1 1/2 timme tills köttet är mört.
Skär fläsk i strimlor och skala löken. Rensa och skär svampen i bitar. Stek fläsket knaprigt tillsammans med löken och svampen. Rör ner dem i grytan och låt den sjuda i ytterligare 20 minuter. Strö över hackad persilja.
Vintips!
En röd bourgogne, använd den helst att smaksätta grytan med också! Bourgogne Rouge, Pinot Noir Labouré-Roi, Frankrike (nr 5475), 119 kr. Ganska kryddigt och mustigt pinotvin med friska toner av lingon, hallon och örter.
Från jobbet: ”Klassiska grytor”.
Relaterade recept: Bouillabaisse och Coq au Vin.
Av: Charumati Rouge
Foto: Wolfgang Kleinschmidt