Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bön-, potatis- och fänkålssallad med citrus och lax

13 jan, 2015
AvRedaktionen
Stek gärna laxen i lite brödkryddor, anis och fänkål, och socker – helst mörkt muskovadosocker eftersom lakritstonen passar fantastiskt bra ihop med laxen, eller farin. Hemkokta bönor blir godare än burkbönor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bön-, potatis- och fänkålssallad med citrus och lax.
Bön-, potatis- och fänkålssallad med citrus och lax.

4 personer

Du behöver:

600 g lax

2 1/2 dl stora vita bönor (motsvarar ca 5 dl kokta)

600 g färskpotatis

1 citron (saft och finrivet skal)

1 1/2–2 dl rapsolja

2 msk honung

salt och svartpeppar

1 fänkål (tunt skivad med t ex osthyvel)

1 syrligt äpple (hackat)

1 ask färsk bladspenat

1 näve libbsticka eller bladpersilja (grovhackad)

1 knippe rädisor

1 näve gula russin

Gör så här:

Blötlägg och koka de vita bönorna eller spola av burkbönorna väl under rinnande kallt vatten. Dela färskpotatisen och koka den. Blanda citronskal, citronsaft, rapsolja, honung, salt och peppar till en dressing. Häll bönor, strimlad fänkål och äpple i dressingen och blanda försiktigt med den varma potatisen. Låt svalna. Krydda med salt och svartpeppar. Skär laxen i tärningar och stek. Arrangera på fat med bladspenat, libbsticka eller bladpersilja och garnera med tunt skivad rädisa och gula russin.

Annons