Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bondbröd med rostad malt

01 jun, 2010
AvSuzanne Ribbing
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

ca 12–14 bröd

Malt är en huvudingrediens i öl, här har vi blandat det i matbrödsdegen. Malt ger brödet saftighet och en spännande brytning och karaktär. Det kan vara lite knepigt att få tag på, fråga i essensaffärer eller liknande.

1 dl mjölk

5 dl vatten

25 g jäst

1 msk salt

2 msk flytande honung

10 dl vetemjöl (+ ca 2 dl till bakbordet)

2 1/2 dl rågmjöl

1 dl rostad malt (rostas i stekpanna eller ugn)

Blanda mjölk och vatten, och värm till 37°. Smula jästen i en bunke med salt och honung. Tillsätt lite av vätskan och lös upp jästen under omrörning.

Häll på resten av degvätskan och rör ner de bägge mjölsorterna och malten. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Pudra en näve mjöl över, täck med bakduk och låt jäsa i 1–1 1/2 timme.

Sätt ugnen på 250°, och smörj två plåtar med lite olja.

Strö ut 2 dl vetemjöl på bakbordet och häll/skrapa ut degen försiktigt över mjölet. Tricket är att inte knåda sönder jäsbubblorna. Pudra ytterligare vetemjöl över degen och forma den, utan att klämma för hårt, till två avlånga limpor.

Dela dessa i 6–7 lika stora delar, gärna lite på snedden, så de får en trevlig form. Lägg bullarna på plåtarna, och grädda en plåt i taget i 15–20 minuter, tills bröden fått gyllenbrun färg.

Annons