Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Bouillabaisse med rouille

12 aug, 2015
AvRedaktionen
Bouillabaisse med rouille.
Boullabaise är lite av fiskarnas pyttipanna. Du har en bas och fyller på med det som finns hemma eller fastnar i näten för dagen. Receptet är framtaget av Karin Högberg från Mollösund som vann Stora Matbloggpriset 2015 med sin matblogg Trattoria.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Receptet räcker till 4 portioner.

Bouillabaisse

2 gula lökar

3 st vitlöksklyftor

1 fänkål

5 morötter

6 potatisar

Ca 20 musslor

2 schalottenlökar

4 krabbklor eller/och kräftor

600 g blandad fisk i filé

3 burkar krossade tomater

3 dl torrt vitt vin

8 dl vatten

4 msk koncentrerad fiskfond

2 tsk timjan

1 gram saffran

Salt och svartpeppar

Olivolja till stekning

Gör så här:

Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en stor gryta och fräs löken och vitlöken tills den mjuknar. Skär fänkål och morötter i ca 2×2 cm stora bitar och låt dem fräsa med löken i  någon minut. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, vin, fond, saffran och salta och peppra. Låt koka i ca 30 minuter. Skär potatisen i ca 3×3 cm stora bitar och låt koka med i ca ytterligare 20 min. Rengör musslorna, skrubba dem ordentligt. Släng de musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull och häll på vinet. Koka i ca 5 minuter. Plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll kokspadet från musslorna i soppan. Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

Rouille

3 vitlöksklyftor

3 äggulor

1 paket saffran (0,5 g)

3 dl olivolja

1 msk tomatpuré

1/2 tsk cayennepeppar

saft från 1/2 citron

salt och peppar

Gör så här:

Skala vitlöken och pressa den ner i en skål. Vispa samman vitlök, äggulor och saffran, häll ner olivoljan i smeten i en tunn stråle och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Rör i tomatpuré och tillsätt citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar.

Klicka här för att besöka Karins blogg >>

Karin Högbergs recept på boullabaise med rouille.
Karin Högbergs recept på boullabaise med rouille.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons