Bouillabaisse med rouille
Receptet räcker till 4 portioner.
Bouillabaisse
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
1 fänkål
5 morötter
6 potatisar
Ca 20 musslor
2 schalottenlökar
4 krabbklor eller/och kräftor
600 g blandad fisk i filé
3 burkar krossade tomater
3 dl torrt vitt vin
8 dl vatten
4 msk koncentrerad fiskfond
2 tsk timjan
1 gram saffran
Salt och svartpeppar
Olivolja till stekning
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Ringla lite olivolja i en stor gryta och fräs löken och vitlöken tills den mjuknar. Skär fänkål och morötter i ca 2×2 cm stora bitar och låt dem fräsa med löken i någon minut. Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, vin, fond, saffran och salta och peppra. Låt koka i ca 30 minuter. Skär potatisen i ca 3×3 cm stora bitar och låt koka med i ca ytterligare 20 min. Rengör musslorna, skrubba dem ordentligt. Släng de musslor som är öppna och inte stänger sig när du knackar på dem. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg musslor och schalottenlök i en kastrull och häll på vinet. Koka i ca 5 minuter. Plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll kokspadet från musslorna i soppan. Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Rouille
3 vitlöksklyftor
3 äggulor
1 paket saffran (0,5 g)
3 dl olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk cayennepeppar
saft från 1/2 citron
salt och peppar
Gör så här:
Skala vitlöken och pressa den ner i en skål. Vispa samman vitlök, äggulor och saffran, häll ner olivoljan i smeten i en tunn stråle och fortsätt vispa tills smeten tjocknar. Rör i tomatpuré och tillsätt citronsaft, cayennepeppar, salt och peppar.