Bouillabaisse
6 personer
Tid: ca 1 timme och 20 minuter
Du behöver:
500 g räkor med skal
500 g färska musslor
1/2 fänkål (ca 200 g)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
3 dl torrt vitt vin
500 g fiskskrov och huvud
1 liter vatten
2 lagerblad
2 tomater
2 potatisar, ca 150 g
1/2 g saffran salt och peppar
700 g blandade fiskfiléer (t.ex. gös, torsk och lax)
Gör så här:
Skala räkorna och spara skalen. Rensa musslorna och kasta dem som är öppna. Skär fänkålen i bitar. Skala och hacka löken. Press vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs fänkål, lök och vitlök några minuter. Lägg i musslorna och häll vinet över. Låt sjuda under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna med en hålslev.
Lägg i räkskal och fiskskrov. Häll i vatten och lagerblad. Skär tomaterna i klyftor och tillsätt dem. Sjud buljongen under lock i 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil och spara buljongen. Skala och skär potatisen i bitar. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt potatis och saffran. Sjud under lock i 10 minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av och krydda. Mixa soppan slät. Lägg i fisk och låt sjuda på låg värme tills den är klar. Lägg sedan i räkor och musslor.
Vintips!
Les Lauzeraies, Tavel, Frankrike (nr 2724), 119 kr. Rosévin i torr och frisk lite kryddig stil med toner av röda bär som hallon och röda vinbär.
Från jobbet: ”Klassiska grytor”.
Relaterade recept: Boeuf Bourguignon och Coq au Vin.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt