Bovetegröt med mandelmjölk
Du behöver:
3 dl vatten till blötläggning
1.5 dl bovete – helt och skalat
2.5 dl mandel
125 g hallon – färska eller frysta
2 tsk kokosfett
2 tsk honung
1 krm vaniljpulver
4 dl vatten till mandelmjölken
Gör så här:
Koka upp vatten och häll över bovetet. Låt stå över natten och skölj sedan ordentligt. Blötlägg även mandeln i kallt vatten över natten. Kör bovete, hallon, kokosfett, honung och vaniljpulver i matberedaren till en gröt. Häll av blötläggningsvattnet från mandeln och mixa mandeln med 3 dl av vattnet. Häll i ytterligare 1 dl och kör lite till. Sila vätskan i en trådsil med en bunke under. Pressa ut mjölken med baksidan av en sked. Mixa mandelresterna en gång till i mixern för att om möjligt få ut mer mjölk. Späd mjölken tills du får den konsistens du vill ha. Smaksätt eventuellt med 1 krm vaniljpulver. Servera gröten med mandelmjölken. Förvara mandelmjölken som blir över i kylen.