Bowl med sesamgrillad lax och rostad pumpa
25 feb, 2019
AvRedaktionen
Färgglad bowl med sesamgrillad lax, rostad pumpa, avokado och edamame. Gott, vackert, hälsosamt och lättlagat – kan det bli bättre?
Annons
4 personer
Ingredienser:
500 g lax, gärna Salma eller Fröya
3–4 msk matolja
1/2 dl rostade sesamfrön
250 g edamamebönor
1 bit rödkål
1 knippe salladslök
2 avokador
1 knippe rädisor
1 kruka färsk koriander
basmatiris
Dressing:
1 dl ljus soja
1 dl sweet chilisås
några droppar sesamolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 lime
1 msk riven ingefära
Rostad pumpa:
1 kg färsk pumpa
1–2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
några korianderblad eller thaibasilika
salt och peppar
Gör så här:
- Börja med att skära pumpan i kuber och lägg på en plåt tillsammans med vitlök i skivor, olivolja och örter. Blanda runt med salt och peppar.
- Sätt in mitt i ugnen och rosta på 225° i ca 35 minuter.
- Salta, peppra och och pensla laxen med lite matolja. Grilla 3-4 minuter på båda sidor.
- Rulla laxen i rostade sesamfrön och skär i skivor.
- Koka under tiden 4 portioner ris enligt anvisningarna på paketet.
- Koka hastigt upp bönorna i väl saltat vatten.
- Strimla rödkål och salladslök samt skär avokado och rädisor i skivor.
- Blanda ingredienserna till dressingen och lägg upp allt i serveringsskålar.
- Ringla dressingen över och toppa med färsk koriander.
Av: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips
Annons