Bröd med jalapeno och smält ost
10 sep, 2016
AvRedaktionen
Det här ljusa brödet är en smakklass för sig med stinget från jalapeño och det krämiga från smält emmentalerost. Gott till ostbrickan med ett glas vin!
Annons
35 stycken
Total baktid: 1 timme och 50 min (inklusive jäsning)
Ingredienser:
½ paket (25 g) färsk jäst för matbröd
4 dl kallt vatten
12 dl vetemjöl special
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
2 tsk salt
1 burk jalapeños, grovhackade
150 g emmentalerost, skuren i 1×1 cm stora kuber
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet och blanda alla ingredienser utom ost och jalapeño i bakmaskin cirka 3 minuter långsamt och 7 minuter på snabbt läge. Dubbla tiden om du knådar för hand.
- Låt jalapeñon rinna av och hacka grovt. Hacka i mindre bitar om du vill ha mindre sting i brödet. Skär osten i kuber. Tillsätt jalapeño och ost i degen och blanda några varv på låg hastighet, alternativt knåda in försiktigt.
- Ta upp degen och knåda på mjölat bord. Forma degen rund och lägg i en bunke. Täck med bakduk eller plast och låt vila i 30 minuter.
- Dela degen i 35 bitar och forma runda bullar. Lägg på bakplåtsklädd plåt och täck med bakduk eller plast. Låt jäsa i ugn 50 till 60 minuter med endast ugnslampan på. Vid jäsning i rumstemperatur, räkna med den dubbla jästiden.
- Ta ut bröden och snitta försiktigt bullarna rakt över. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt längst ner i ugnen.
- När ugnen nått 250 grader sätter du in bröden mitt i ugnen och häller ½ dl vatten på den heta plåten längst ner i ugnen. Sänk därefter värmen till 225 grader och grädda i 10 minuter.
Foto och recept: Kronjäst
Annons