Brödföda
Det måste få ta tid att baka bröd – det ger ärliga bröd som är fulla av smak och arom. Här är våra bästa recept just nu. Ta dig tid. Och njut!
VALNÖTSBRÖD
1 1/4 dl filmjölk
1 1/4 dl vatten
20 g jäst
1/2 msk honung
1/2 tsk salt
1 msk rågflingor
20 g smör
40 valnötter
75 g rågmjöl
125–150 g vetemjöl
100 g fint kärnvetemjöl, t ex Kungsörnen
Lös jästen i fingervarmt vatten, blanda i filmjölk. Tillsätt honung. Tillsätt resten av in- gredienserna, men vänta med att tillsätta allt vetemjöl för att se hur mycket som behövs. Degen ska bli smidig och släppa lätt från un- derlaget. Knåda väl. Låt jäsa under plast på en dragfri plats i 25 minuter. Knåda degen och låt den jäsa i ytterligare 25 minuter.
Forma degen till ett jämnt bröd och låt jäsa till det dubbla i cirka 15 minuter.
Snitta brödet och pensla med vatten. Grädda på nedersta falsen i ugnen på 250° i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler.
FOCACCIA
Ett gott saftigt italienskt brytbröd, perfekt vid sidan av sallader eller soppor.
1/2 paket jäst
6 dl vatten
800 g vetemjöl
1 tsk salt
2 msk socker
1 glas svarta oliver
3 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 rosmarinstjälk
1 msk havssalt (till dekoration)
Smula jästen och rör ut den i ljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker, oliver och 1 dl av olivoljan. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
Häll ut 1 dl av olivoljan på en bakplåt, lägg på degen och tryck ut den över plåten som en pizzabotten.
Strö över hackad vitlök, rödlök och rosmarin och ringla över resten av olivoljan. Tryck ner det du strött över degen och låt jäsa i 30 minuter. Strö över lite havssalt. Grädda brödet på 200° i cirka 30 minuter.