Brownie med kaffe- och mjölkchokladkräm
10 feb, 2020
AvRedaktionen
Godbitar med tre slags choklad och kaffe! Testa triple brownie med kaffe och mjölkchokladkräm. Tillagas dagen före servering.
Annons
Triple brownie:
200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2 dl (200 g) strösocker
⅔ dl (50 g) farinsocker
2 dl (125 g) vetemjöl
¼ tsk salt
½ dl nybryggt kaffe
60 g mjölkchoklad
60 g vit choklad
Mjölkchokladkräm:
150 g mjölkchoklad
1 blad gelatin
2 äggulor
1 msk (15 g) socker
¾ dl vispgrädde
¾ dl standardmjölk
½ tsk kaffepulver
Garnering:
Gärna ätbara blad eller blommor och guldströssel
Gör triple brownien så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä en fyrkantig kakform, ca 18 x 28 cm, med bakplåtspapper.
- Hacka den mörka chokladen och smält choklad och smör i en skål över vattenbad. Vispa upp ägg, socker och farin med elvisp och blanda sedan ner det smälta chokladsmöret i äggmassan.
- Blanda mjöl och salt och sikta ner i smeten.
- Rör ihop med kaffe.
- Hacka de två sorterna choklad grovt och vänd ner i smeten.
- Fördela i formen och grädda i ca 25 minuter tills kakan är fast i kanterna men mjuk i mitten.
- Låt svalna och stå svalt, gärna till nästa dag.
Gör chokladkrämen så här:
- Hacka mjölkchokladen fint och smält försiktigt i en skål över vattenbad.
- Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten i 5 minuter.
- Vispa upp äggulor och socker med elvisp i en annan skål.
- Värm grädde, mjölk och kaffepulver till kokpunkten i en kastrull.
- Blanda ner gräddblandningen i äggvispet under konstant omrörning.
- Häll tillbaka allt i kastrullen och värm till 83° under vispning.
- Ta från värmen, vrid vattnet ur gelatinet och smält ner det i den varma krämen.
- Slå krämen över den smälta mjölkchokladen och rör i mitten av skålen med en slickepott, tills krämen samlat sig och blivit blank.
- Täck skålen med plastfolie och låt stå kallt i minst 12 timmar, gärna till nästa dag.
Vid servering:
- Skär kakan i avlånga stänger.
- Fyll en spritspåse med kräm och spritsa chokladkräm över kakorna.
- Garnera gärna med ätbara blad och guldströssel.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Bjud på chokladbakelser med kaffe
Annons