Brownie med salt kola-ganache
25 aug, 2023
AvTimm Vladimir
AvCamilla Biesbjerg Markussen
En chokladälskares alla drömmar kommer gå i uppfyllelse när du dukar fram denna brownie med salt kola-ganache!
Annons
Brownie med salt kola-ganache
En chokladälskares dröm! Servera i små bitar.
8–10 bitar
Annons
Du behöver:
Browniebotten:
240 g mörk choklad
120 g smör + smör till formarna
4 ägg 360 g (4 ½ dl) strösocker
60 g (1 dl) vetemjöl
20 g (½ dl) kakao
½ tsk salt
Salt kola-ganache:
2 dl vispgrädde
120 g (1 ½ dl) ströocker
2 msk glukossirap
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
Garnering:
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Brownie: Sätt ugnen på 175°. Hacka chokladen och smält den över vattenbad tillsammans med smöret. Vispa ägg och socker pösigt i en stor skål och vänd ner det i chokladblandningen. Rör ner siktat mjöl, kakao och salt och blanda ordentligt så att det inte finns några små klumpar.
- Fördela chokladsmeten i 4 smorda springformar på 12 cm i diameter och grädda bottnarna i ca 25 minuter. Låt bottnarna svalna helt och ställ dem sedan i kylen.
- Salt kola-ganache: Värm grädden till kokpunkten i en kastrull och ställ åt sidan. Smält sockret gyllene i en annan kastrull. Ta genast bort kastrullen från värmen och tillsätt den varma grädden lite i taget under omrörning. Tillsätt glukossirap och salt.
- Hacka chokladen fint och häll den i en skål. Häll den varma gräddkaramellen över chokladen och vänta 1 minut. Rör runt i mitten av skålen med en slickepott tills massan samlar sig och blir blank. Låt ganachen ståi kylskåp i 4–5 timmar eller över natten.
- Bred ganachen på bottnarna, lägg ihop dem försiktigt och bred ganache på toppen. Gör små toppar med en sked. Strö över lite flingsalt och servera.
Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Stine Christiansen
Annons