Browniemed hallonmousse och chokladganache
6-8 portioner
Browniekaka:
200 g mörk choklad, 70%
200 g smör
1 ⅔ dl (100 g) vetemjöl
3 ägg
2 ½ dl (250 g) strösocker
½ tsk salt
Hallonmousse:
6 gelatinblad
1 vaniljstång
3 ⅓ msk (40 g) strösocker
400 g frysta hallon
5 dl vispgrädde
Chokladganache:
150 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
Garnering:
125 g färska hallon
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°.
2. Hacka chokladen grovt och smält ihop med smör över vattenbad.
3. Vispa mjöl, ägg, socker och salt med elvisp till en luftig massa.
4. Vänd ner chokladblandningen i äggmassan.
5. Klä botten av en springform, ca 25 cm i diameter, med bakplåtspapper och fördela smeten i formen.
6. Grädda i ugnen i ca 25 minuter, låt sedan svalna helt.
7. Blöt upp gelatinet i kallt vatten i 10 minuter.
8. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
9. Koka upp vaniljfrön och -stång i en kastrull med socker och frysta hallon. Låt koka ett par minuter och ta sedan från värmen.
10. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner gelatinbladen i det varma hallonkoket så att de smälter helt. Låt hallonsåsen svalna något.
11. Vispa upp grädden.
12. Vänd ner lite av grädden i den lätt avsvalnade hallonsåsen och häll sedan över all hallonsås ner i grädden. Vänd samman och fördela över browniekakan i springformen. Låt kakan stå kallt i minst 3 timmar så att moussen kan stelna.
13. Hacka chokladen till ganachen och smält den försiktigt över vattenbad. Ta från värmen.
14. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Rör runt i skålen med en slickepott tills ganachen blir blank och glansig.
15. Lossa kakan från springformen och lyft över den till ett serveringsfat.
16. Ringla ganachen över kakan och garnera med färska hallon.
17. Servera genast eller låt kakan stå kallt fram till servering.
Av: Emma Martiny, Julie Hey, Columbus Leth
Foto: Winnie Methmann, Nina Malling, Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER: