Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Brownietoppar med kaffesmak

27 aug, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på brownietoppar med kaffesmak
Columbus Leth
Dessa brownietoppar är något alldeles extra – för under chokladtäcket gömmer sig nämligen en svårslagen chokladmousse.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbittersBrand logo
Dryckesbitar #2 - Rökig old fashioned med chokladbitters

Brownietoppar med kaffesmak

Under chokladtäcket gömmer sig en läcker mousse på en mjukseg browniebotten.

Svårslagna brownietoppar med kaffesmak
Columbus Leth
Annons

35 stycken

Du behöver:

175 g smör
75 g mörk choklad
2 msk kakao
75 ml starkt nybryggt kaffe
2 ägg
175 g (2 dl) farinsocker
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl nybryggt espresso

Chokladmousse:

1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
5 cl Kahlua

Garnering:

250 g mörk choklad
50 g kakaosmör
2 tsk strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Smält smöret och chokladen, tillsätt kakao och kaffe, låt svalna något. Vispa ägg och farinsocker luftigt. Sikta i vetemjöl och bakpulver. Vispa ner chokladblandningen.
  3. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i 25 minuter. Låt svalna och skär ut små runda kakor. Droppa espresso över dem.
  4. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm grädden till kokpunkten och smält gelatinet och chokladen i grädden. Smaksätt med Kahlua. Låt gräddblandningen stå kallt i minst 3 timmar. Vispa sedan upp den till en luftig mousse. Fyll en spritspåse med moussen och spritsa toppar på kakorna. Ställ i frysen i 30 minuter.
  5. Hacka chokladen till garneringen. Smält hälften över vattenbad tillsammans med kakaosmöret till en temperatur på 48–50°. Ta av från värmen och häll hälften av den smälta chokladen i den resterande, hackade chokladen. Tillsätt försiktigt resten av den smälta chokladen, lite i taget. Temperaturen får inte överstiga 34°. Häll chokladen i ett glas och doppa kakorna i den. Strö över strössel.

Foto: Columbus Leth

Annons