Brownietoppar med kaffesmak
27 aug, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Dessa brownietoppar är något alldeles extra – för under chokladtäcket gömmer sig nämligen en svårslagen chokladmousse.
Annons
Brownietoppar med kaffesmak
Under chokladtäcket gömmer sig en läcker mousse på en mjukseg browniebotten.
Annons
35 stycken
Du behöver:
175 g smör
75 g mörk choklad
2 msk kakao
75 ml starkt nybryggt kaffe
2 ägg
175 g (2 dl) farinsocker
150 g (2 ½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl nybryggt espresso
Chokladmousse:
1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
150 g mörk choklad
5 cl Kahlua
Garnering:
250 g mörk choklad
50 g kakaosmör
2 tsk strössel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160°C.
- Smält smöret och chokladen, tillsätt kakao och kaffe, låt svalna något. Vispa ägg och farinsocker luftigt. Sikta i vetemjöl och bakpulver. Vispa ner chokladblandningen.
- Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i 25 minuter. Låt svalna och skär ut små runda kakor. Droppa espresso över dem.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Värm grädden till kokpunkten och smält gelatinet och chokladen i grädden. Smaksätt med Kahlua. Låt gräddblandningen stå kallt i minst 3 timmar. Vispa sedan upp den till en luftig mousse. Fyll en spritspåse med moussen och spritsa toppar på kakorna. Ställ i frysen i 30 minuter.
- Hacka chokladen till garneringen. Smält hälften över vattenbad tillsammans med kakaosmöret till en temperatur på 48–50°. Ta av från värmen och häll hälften av den smälta chokladen i den resterande, hackade chokladen. Tillsätt försiktigt resten av den smälta chokladen, lite i taget. Temperaturen får inte överstiga 34°. Häll chokladen i ett glas och doppa kakorna i den. Strö över strössel.
Foto: Columbus Leth
Annons