Bruschetta med burrata, jordgubbar och tomater
19 apr, 2022
AvThilde Gilling
Bruschetta är en älskad klassiker att starta middagen med. Här kommer den med en lyxig twist i form av burrata och jordgubbar.
Annons
Bruschetta med burrata, jordgubbar och tomater
Klassiker med extra lyxig twist.
4 portioner
Du behöver:
2 burratabollar
3 vitlöksklyftor
4 skivor ciabatta olivolja till confitering och stekning
2 schalottenlök
400 g dadeltomater
½ knippe citrontimjan
5 rosépepparkorn
1 dl vit balsamvinäger
1 ekologisk lime
320 g jordgubbar
1 knippe färsk basilika
Flingsalt och nymalen svartpeppar
Ätbara blommor, t ex ringblomma
Färsk oregano
Gör så här:
- Sätt på ugnen på 130, grill. Ta ut burratan ur kylen för att temperera den. Skala, snitta vitlöken och gnid in av vitlöken i brödet. Vänd brödet i lite olja och stek det gyllene under grilleelementet i ugnen eller i stekpanna. Krydda med salt och peppar.
- Skölj och halvera schalottenlöken. Skölj tomaterna och lägg dem i en ugnssäker form med resterande vitlök, timjan, schalottenlök och rosépeppar. Häll olivolja över så att det täcker. Lägg lock eller aluminiumfolie över och baka blandningen i ugnen i 35–40 minuter.
- Ta ut tomater, vitlök och schalottenlök ur plåten och låt dem rinna av. Blanda vitlök, schalottenlök, balsamvinäger och limesaft – spara limeskalet till senare. Lägg till hälften av marinaden från tomaterna.
- Rensa jordgubbarna och skär dem i tunna skivor.
- Skölj och hacka basilikan fint. Vänd ner tomater, basilika, limeskal och jordgubbar i vinägretten. Krydda med salt och peppar. Skölj och plocka ringblomma och oregano.
- Låt burratan rinna av, skär den i skivor och låt den droppa av på en kökshandduk. Krydda den med salt, peppar och vinägrett.
- Servera smörgåsen som en klassisk bruschetta med burrata och salladen på jordgubbar och dadeltomater och toppa med ringblomma, färsk oregano, olivolja och nymalen svartpeppar.
Foto: Søren Staun Petersen
Annons