Bruschetta med hemgjord tapenade och tomatröra
4-6 personer
Tid: 20 min
Du behöver:
1 st baguette
olivolja
vitlök
Tapenade:
0.5 citron
1 msk kapris
0.5 dl olivolja
3 st sardellfiléer
300 g svarta oliver (urkärnade)
2 st vitlöksklyftor
salt
nymalen svartpeppar
persilja (till garnering)
Tomatröra:
250 g cocktailtomater
2 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja av fin kvalitet
0.5 dl finhackad färsk basilika
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Mät upp alla ingredienser till tapenaden i en skål och mixa till en massa. Smaka av med salt och peppar.
Skär tomaterna fint och lägg dem i en skål. Riv eller pressa ner vitlök och tillsätt olivolja. Hacka basilikan fint och blanda den med tomathacket. Blanda om och smaka av med salt och peppar.
Pensla några baguetteskivor med olivolja och rosta eller grilla dem hastigt på båda sidorna. Gnid eventuellt in ena sidan med lite vitlök och toppa sedan med tomathack och tapenade, garnera den sistnämnda med en persiljekvist.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner