Bruschetta med tomat och röda vinbär
24 maj, 2021
AvRedaktionen ELLE
Bruschetta kan vara Italiens mest älskade förrätt, inte så konstigt kanske med tanke på att det är både enkelt och gott. Här kommer en frisk variant med röda vinbär, perfekt om du har en buske i trädgården!
Annons
Bruschetta med tomat och röda vinbär
En härlig och annorlunda variant på bruschetta.
4 portioner
Du behöver:
10 tomater, gärna San Marzano
Havssalt
Svedda tomater:
20 tomater, gärna San Marzano
1 ½ dl olivolja
2 msk äppelcidervinäger
3 g havssalt
1 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
100 g röda vinbär
4 skivor dagsgammalt surdegsbröd
Oxalis eller andra ätbara örter
Gör så här:
- Skölj tomaterna och skär i grova bitar. Strö över salt och låt dra i 15–20 minuter. Mixa de saltade tomaterna till en puré och häll upp i en sil med en skål under. Låt vätskan från tomatkrosset rinna ner i skålen, pressa dem då och då med en sked för att få ut all vätska. Spara tomatkrosset till andra rätter, exempelvis en gryta.
- Skölj de andra tomaterna, fördela i ugnsfast form och bränn av dem med en gasolbrännare eller under grillelementet i ugnen tills de spricker och drar ihop sig. Lägg dem i en skål med olivolja, vinäger, salt och peppar och rör om försiktigt. Häll vätskan från de andra tomaterna över och låt marinera i ett par timmar.
- Skölj och rensa vinbär. Skär brödet i grova tärningar och rosta dem i torr stekpanna tills de får en yta, tillsätt sedan olivolja och salt tills brödet sugit i sig oljan. Ta från värmen.
- Fördela tomaterna och dressingen de ligger i, i fyra tallrikar. Toppa med vinbär och bröd, strö över salt och peppar och servera genast.
Recept: Julie Polar de Greeve, Mikkel Karstad Foto: Aller Media DK, Julie Polar de Greeve, Stine Christianssen
Annons