Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Saftiga brytbröd, krämiga ägg och färskpressad juice

19 feb, 2018
AvRedaktionen
Servera brödet med goda ostar och apelsinmarmelad!
Duka upp till frukost med saftiga brytbröd, krämiga ägg och frisk blodapelsinjuice med ingefära. En perfekt start på dagen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Brytbröd med tranbär

24 brödbollar

Knapriga utanpå och saftiga inuti. Servera brödet med goda ostar och apelsinmarmelad!

Du behöver:

15 g jäst

1 msk salt

1 msk flytande honung

3 dl kallt vatten

1 dl skyr

25 g solrosfrön

25 g hasselnötter

50 g torkade tranbär

50 g hirsflingor

250 g (ca 4 ¼ dl) grahamsmjöl

250 g (ca 4 ¼ dl) vetemjöl

1 msk olivolja

3 msk mjölk, till pensling

Topping:

2 msk havregryn

1 msk chiafrön

Gör så här:

Smula jästen i en stor skål. Tillsätt salt, honung, vatten och skyr och rör ut jästen. Blanda frön, nötter, tranbär och hirs tillsammans med grahamsmjölet och rör ner det i jästblandningen. Tillsätt vetemjölet och knåda till en blank deg, cirka 10 minuter.

Gör rent skålen, smörj insidan med olivolja och lägg tillbaka degen, låt jäsa i 45 minuter. Stjälp sedan upp den och knåda den väl, forma till 24 bollar och lägg dem i två bakformar, cirka 20×30 cm och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Annons

Pensla med mjölk, strö över havregryn och chiafrön. Grädda i ugnen i 25–30 minuter tills de är gyllene.

2. Krämigt ägg med rågbrödskross

6 personer

Ge dina krämiga ägg lite crunch genom att rulla dem i sprött rågbröd innan servering.

Du behöver:

6 ägg

2 skivor rågbröd

1 msk olivolja, till stekning

1 tsk salt

Gör så här:

Koka äggen löskokta i cirka 5 minuter. Kyl i kallt vatten och skala dem. Smula rågbrödet och stek det frasigt i olivolja i stekpannan. Salta. Blanda i en mixer till ett fint ströbröd. Fukta äggen lätt och rulla dem i blandningen och servera genast.

3. Blodapelsinjuice med ingefära

5 dl

Eftersom blodapelsinerna är en av de sötare citrusfrukterna är de utmärkta att spetsa med ingefära till en frisk och fräsch juice.

Du behöver:

1 kg blodapelsiner

4 cm ingefära

Gör så här:

Skala och finriv ingefäran. Pressa blodapelsinerna. Blanda allt och låt stå och dra i 15 minuter. Sila bort ingefäran.

Saftiga brytbröd, krämiga ägg och färskpressad juice.
Saftiga brytbröd, krämiga ägg och färskpressad juice.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons