Saftiga brytbröd, krämiga ägg och färskpressad juice
1. Brytbröd med tranbär
24 brödbollar
Knapriga utanpå och saftiga inuti. Servera brödet med goda ostar och apelsinmarmelad!
Du behöver:
15 g jäst
1 msk salt
1 msk flytande honung
3 dl kallt vatten
1 dl skyr
25 g solrosfrön
25 g hasselnötter
50 g torkade tranbär
50 g hirsflingor
250 g (ca 4 ¼ dl) grahamsmjöl
250 g (ca 4 ¼ dl) vetemjöl
1 msk olivolja
3 msk mjölk, till pensling
Topping:
2 msk havregryn
1 msk chiafrön
Gör så här:
Smula jästen i en stor skål. Tillsätt salt, honung, vatten och skyr och rör ut jästen. Blanda frön, nötter, tranbär och hirs tillsammans med grahamsmjölet och rör ner det i jästblandningen. Tillsätt vetemjölet och knåda till en blank deg, cirka 10 minuter.
Gör rent skålen, smörj insidan med olivolja och lägg tillbaka degen, låt jäsa i 45 minuter. Stjälp sedan upp den och knåda den väl, forma till 24 bollar och lägg dem i två bakformar, cirka 20×30 cm och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med mjölk, strö över havregryn och chiafrön. Grädda i ugnen i 25–30 minuter tills de är gyllene.
2. Krämigt ägg med rågbrödskross
6 personer
Ge dina krämiga ägg lite crunch genom att rulla dem i sprött rågbröd innan servering.
Du behöver:
6 ägg
2 skivor rågbröd
1 msk olivolja, till stekning
1 tsk salt
Gör så här:
Koka äggen löskokta i cirka 5 minuter. Kyl i kallt vatten och skala dem. Smula rågbrödet och stek det frasigt i olivolja i stekpannan. Salta. Blanda i en mixer till ett fint ströbröd. Fukta äggen lätt och rulla dem i blandningen och servera genast.
3. Blodapelsinjuice med ingefära
5 dl
Eftersom blodapelsinerna är en av de sötare citrusfrukterna är de utmärkta att spetsa med ingefära till en frisk och fräsch juice.
Du behöver:
1 kg blodapelsiner
4 cm ingefära
Gör så här:
Skala och finriv ingefäran. Pressa blodapelsinerna. Blanda allt och låt stå och dra i 15 minuter. Sila bort ingefäran.
Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Columbus Leth