Brytbröd med kummin och anis + dillaioli
25 bullar
Tid: 45 minuter + 45 minuters jäsning + 30 minuters jäsning
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 tsk salt
1 1/2 msk socker
3 dl grahamsmjöl
10–11 dl vetemjöl
0,5 tsk kummin
0,5 tsk anis
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över mjölken. Rör så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt smör, ägg, salt och socker och blanda. Tillsätt sedan grahamsmjölet och vetemjölet, lite i taget, tills du ser att degen börjar bli smidig men fortfarande lite kladdig. Knåda kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 25 lika stora bitar och forma till släta bullar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225°. Låt bullarna jäsa ca 30 min. Klipp ett litet kryss i varje bulle och pensla med uppvispat ägg. Strö över kummin och anis. Grädda bullarna i mitten av ugnen cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg och känns torra när du provar med en sticka.
4–6 personer
Tid: 10 minuter
Dillaioli
Med dill som krydda blir aiolin ett perfekt komplement till kräftorna.
Ingredienser:
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
3 dl neutral olja, som solrosolja
1 dl dill (finhackad)
1 liten klyfta vitlök (finriven)
salt
nymalen svartpeppar
Gör så här:
Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Rör ihop äggulor med citronsaft i en skål. Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp. Ta det lugnt i början så att såsen ”tar” ordentligt. Vispa tills den är slät och tjock. Tillsätt finhackad dill och finriven vitlök och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner