Brytbröd med smakrik topping
10 sep, 2016
AvRedaktionen
Luftigt brytbröd med topping som passar perfekt att bjuda middagsgästerna på. Krydda med italiensk salladskrydda för medelhavskänsla eller med sesam- eller vallmofrön för ett mer klassiskt stuk.
Annons
2 bröd varav 16 bitar per bröd
Total baktid: 1 timme och 50 minuter (inklusive jäsning)
Ingredienser:
½ paket (25 g) färsk jäst för matbröd
4 dl kallt vatten
Cirka 11,5 dl vetemjöl special
25 gram mjukt smör
2 tsk salt
1 msk socker
Pensling:
Vatten
Topping. Exempelvis italiensk salladskrydda eller chili och riven ost, eller fröblandning.
Gör så här:
- Lös jästen i vattnet. Blanda alla ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 7 minuter snabbt tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
- Ta upp degen och forma den rund. Lägg i bunke och täck med bakduk eller plast och låt vila i 30 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar, forma dem runda. Låt degen vila i cirka 5 minuter.
- Kavla ut en degbit i taget, ungefär lika stor som en mattallrik. Placera degbitarna på bakplåtsklädd plåt och nagga med gaffel över hela degen. Skär i tårtbitar, cirka 16 bitar med oljad kniv eller sporre.
- Låt bröden jäsa i avstängd ugn med endast lampan tänd, i 50 till 60 minuter. I rumstemperatur täckta med bakduk eller plast, låt då jäsa i 90 minuter.
- Ta ut bröden i rumstemperatur. Pensla med vatten och strö på din topping. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en plåt längst ner i ugnen.
- När ugnen når 250 grader, sätt in plåten med bröd och häll ½ dl vatten på den heta plåten längst ner. Sänk värmen till 220 grader och grädda i 15 till 20 minuter.
Foto och recept: Kronjäst
Annons