Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Brytbrödsbrioche i ugnsform

12 feb, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på brytbrödsbrioche i ugnsform
Ett perfekt briochebröd är lätt sött och riktigt fluffigt. Lyxa till det ordentligt och bjud på hemgjorda hamburgare!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 tips för att lyckas med dina hamburgareBrand logo
7 tips för att lyckas med dina hamburgare

Brytbrödsbrioche i ugnsform

Brioche är en fransk brödklassiker. Gott till soppa, med marmelad till frukost, eller som lyxiga hamburgerbröd.

Så lagar du brytbrödsbrioche i ugnsform

8 små bröd

Du behöver:

25 g jäst
2 msk fingervarmt vatten
1 tsk salt
3 msk (40 g) rörsocker
2 msk standardmjölk
2 ägg
5 dl (300 g) vetemjöl
225 g rumstempererat smör + lite till formen

Till pensling:

1 ägg
1 knivsudd salt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Tillsätt salt, socker, mjölk och äggen. Rör ner lite mjöl i taget.
  2. Tillsätt lite smör i taget. Arbeta degen i 4–6 minuter, gärna i maskin, tills den är smidig och glansig. Låt jäsa under bakduk på ett varmt ställe i 2 timmar.
  3. Dela degen i 4 lika stora bitar. Arbeta bitarna på mjölat bakbord och forma 4 stora bollar. Smöra en avlång brödform och tryck ner bollarna på rad i formen. Skär genom bollarna på mitten, längs med formens längd, så du får 8 bollar. Låt jäsa under duk i 1 timme.
  4. Värm ugnen till 180°. Vispa upp ägg och salt och pensla bollarna. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills vackert gyllene. Låt svalna och vänd ut bröden ur formen.

Recept: Camilla Zarah Lawes Foto: Martin Tanggaard

LÄS MER: Kalljäst brunchbröd med tomater, ägg och skinka

Annons