Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Butterkaka med saffran

18 dec, 2012
AvJenny Norberg
Vetebröd som fylls med mandelmassa ger saftiga bröd.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Butterkaka med saffran.
Butterkaka med saffran.

2 stora kakor

Du behöver:

50 g jäst

150 g smör

5 dl mjölk

1 1/2 dl strösocker

2 kuvert saffran (à 1/2 g)

en nypa salt

ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:

250 g mandelmassa

25 g smör (smält och avsvalnat)

Till pensling:

1 ägg

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, saffran, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter. Riv mandelmassan och blanda den med smöret till en bredbar smet. Smörj 2 hjärtformade eller 2 runda bakformar med smör, 18–20 cm i diameter. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna i 200° varm ugn i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

Annons