Butternutsquashsoppa med vitlöksstavar
6–8 personer
Butternutsquash har en fantastiskt smörig och krämig, nästan gräddig smak. Crème fraichen och myntan ger en fräsch smakbrytning, och vitlökssticksen är perfekta som tillbehör.
Den här soppan blir bara godare om den görs någon dag i förväg, men tillsätt då 1 dl vatten när den värms upp.
800 g butternutsquash (skalad och tärnad)
3 gula lökar (hackade)
2 Granny Smith-äpplen (urkärnade och tärnade)
12 dl kycklingbuljong
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1/2 tsk tabasco
Vitlöksstavar:
2 vitlöksklyftor (pressade)
olivolja (till stekning)
1 baguette (skuren i stavar)
Till garnering:
1 kruka mynta
Koka squashköttet, lök och äpplen i kycklingbuljongen ca 10 minuter. Tillsätt 1 dl av crème fraichen, mixa med en stavmixer, och smaka av med salt och tabasco. Ställ åt sidan.
Blanda pressad vitlök och 3 msk olivolja med baguettestavarna. Stek dem i olivolja i medelhet panna.
Häll upp soppan i djupa tallrikar, fördela resten av crème fraichen i, och garnera med mynta och vitlöksstavarna.