Så bakar du Camilla Hamids snökakor
06 okt, 2023
AvRedaktionen ELLE
Camilla Hamids snökakor får sitt fina mönster av att de rullas i socker innan gräddning. Helt oemotståndliga!
Annons
Snökakor
Mjuka, sega och spröda på samma gång. Otroligt goda.
20 kakor
Annons
Du behöver:
100 g mörk choklad, 55 %
60 g rumsvarmt smör
1 1⁄2 dl ljust muscovadosocker (120 g)
1 ägg
2 dl vetemjöl (120 g)
1⁄2 dl kakao (20 g)
1 tsk bakpulver (5 g)
1 tsk vaniljsocker (3 g)
2 krm salt
Lite drygt 1 1⁄2 msk mjölk (23 g)
Strösocker och florsocker att rulla i
Gör så här:
- Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då. Eller smält chokladen i mikron: Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekunders- intervaller på medeleffekt tills chokladen har smält. Rör om mellan intervallerna.
- Blanda smör och muscovadosocker i en bunke. Vispa till en krämig smet med elvisp. Rör ner ägget och sedan chokladen. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Häll ner i smeten tillsammans med mjölken. Rör ihop till en kladdig deg och låt stå i kylen i minst 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i florsocker. Bollarna ska bli vita och helt täcka degen. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper, och platta till dem en aning på toppen för att få dem att börja spricka lite.
- Grädda i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt kallna på plåten. Förvara i lufttät burk i kylen.
Recept: Camilla Hamid ur boken En sötare vinter/Polaris Foto: Ulrika Pousette
Annons