Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Carpaccio av norsk fjordörret med äggsås och citrongelé

10 apr, 2016
AvRedaktionen
Prova detta recept på carpaccio där tunna skivor fjordörret kryddat med salt, peppar och körvel serveras med äggsås, citrongelé och knäckebröd. En perfekt förrätt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Carpaccio av norsk fjordörret med äggsås och citrongelé. Foto: Tom Haga
Carpaccio av norsk fjordörret med äggsås och citrongelé. Foto: Tom Haga

4 portioner

Tid: 3-4 timmar (inklusive förberedelser)

Carpaccio

250 g norsk fjordörret

1 tsk salt

0,5 tsk peppar

1 dl körvel, färsk

Dela fjordörretfilén på längden. Blanda salt, peppar och hackad körvel och rulla filéerna i blandningen så de blir täckta. Rulla in varje filé hårt i plastfolie och frys ner dem i 3-4 timmar. Skär den frusna rullarna i tunna skivor och lägg skivorna på ett fat.

Äggsås

3 dl rapsolja

4 st äggula

2 msk smör

salt, cayennepeppar

Häll olja i en liten kastrull och värm den till 70°C (använd termometer). Lägg äggulorna i oljan och koka tills de börjar stelna, ca 15- 20 minuter. Blanda äggulorna med smör tills du har en slät kräm. Krydda med salt och cayennepeppar.

Annons

Citrongelé

2 st citron

2 msk socker

6 g gelatinblad

vatten

Pressa saften ur en citron, och riv skalet. Blanda citronsaft och skal med socker. Tillsätt vatten tills du har 400 g vätska. Vispa ned gelatinbladen. Värm blandningen tills den kokar, och låt sedan koka i 30 sekunder samtidigt som du rör om. Häll blandningen i en form eller skål och låt den svalna något. Sila blandningen genom en mjölsil.

Knäckebröd

4 skivor rågbröd

matolja

salt

Värm ugnen till 180°C. Skär rågbröd i tunna skivor, sedan i mindre bitar och strö över lite olja och salt. Placera skivorna på en bakplåt och grädda i ugnen tills de är krispiga, ca 8-10 minuter.

Annons