Carpaccio av norsk fjordörret med äggsås och citrongelé
4 portioner
Tid: 3-4 timmar (inklusive förberedelser)
Carpaccio
250 g norsk fjordörret
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
1 dl körvel, färsk
Dela fjordörretfilén på längden. Blanda salt, peppar och hackad körvel och rulla filéerna i blandningen så de blir täckta. Rulla in varje filé hårt i plastfolie och frys ner dem i 3-4 timmar. Skär den frusna rullarna i tunna skivor och lägg skivorna på ett fat.
Äggsås
3 dl rapsolja
4 st äggula
2 msk smör
salt, cayennepeppar
Häll olja i en liten kastrull och värm den till 70°C (använd termometer). Lägg äggulorna i oljan och koka tills de börjar stelna, ca 15- 20 minuter. Blanda äggulorna med smör tills du har en slät kräm. Krydda med salt och cayennepeppar.
Citrongelé
2 st citron
2 msk socker
6 g gelatinblad
vatten
Pressa saften ur en citron, och riv skalet. Blanda citronsaft och skal med socker. Tillsätt vatten tills du har 400 g vätska. Vispa ned gelatinbladen. Värm blandningen tills den kokar, och låt sedan koka i 30 sekunder samtidigt som du rör om. Häll blandningen i en form eller skål och låt den svalna något. Sila blandningen genom en mjölsil.
Knäckebröd
4 skivor rågbröd
matolja
salt
Värm ugnen till 180°C. Skär rågbröd i tunna skivor, sedan i mindre bitar och strö över lite olja och salt. Placera skivorna på en bakplåt och grädda i ugnen tills de är krispiga, ca 8-10 minuter.