Cashew- och limebakad lax med couscoussallad
1 person
Tid: ca 30 minuter
Cashew- och limebakad lax:
1 laxfilé (lyxa med Salmalax)
1/2-1 dl cashewnötter (grovhackade)
1/3 dl sweet chilisås
1/2 lime, rivet skal
Couscoussallad:
2 dl couscous
1/2 lime, saft + rivet skal
1/2 röd chilifrukt
2–3 msk olivolja
salt och peppar
1/2 mango (går även med fryst)
1 dl rucola
1/2 dl hackad koriander
Sås:
1 dl turkisk yoghurt (10 %)
1 tsk honung
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Lägg cashewnötterna i en skål. Tillsätt sweet chilisås och rivet limeskal av en 1/2 lime. Blanda alltsammans tills det klibbar ihop. Lägg laxfilén i en ugnssäker form och fördela cashewröran jämnt över hela. Sätt in i ugnen och baka ca 20 min. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna. Riv skalet på 1/2 lime och pressa ur saften i en skål eller bunke. Hacka chilin fint och tillsätt den tillsammans med olivoljan. Blanda och smaka av med salt och peppar. Dela mangon i små bitar och lägg i skålen. Tillsätt rucola och hackad koriander. Blanda till sist ner den avsvalnade couscousen. Blanda ingredienserna till såsen och servera tillsammans med laxen och couscousen.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner