Goda och enkla tilltug – Catarina königs bästa recept
Bjud in till fest eller mingel – med Catarina Königs bästa recept på goda tilltugg. Och det bästa av allt? De är enkla att göra!
1. LIBACHIPS MED VITLöKS- OCH PERSILJEDIPP
Libachips med vitlök- och persiljadipp är en perfekt kombination och ett gott tilltugg tillsammans med välkomstdrinken.
20 minuter
6 portioner
Vegetariskt
Libachips:
2 libabrod (libanesiskt pitaliknande bröd, finns bland bröd i butik), 1/2 dl rapsolja, salt
Dipp:
2 dl creme fraiche(32%), 2 msk finhackad persilja, 1/2- 1 vitlöksklyfta, riven salt, nymalen svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Skär libabrödet i mindre trekanter, lägg på en plåt, pensla brödet med rapsolja och salta.
3. Sätt in i ugnen i ca 10 min, tills chipsen är gyllene och härligt krispiga. (Sänk temperaturen om de blir för mörka.) Ta ut och låt svalna helt!
4. Vänd samman ingredienserna till dippen och smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.
2. SPICY EDAMAME MED VITLÖK, INGEFÄRA OCH CHILI
Ett gott tilltugg för den som älskar den där lilla extra hettan.
15 minuter
4-6 portioner
Vegetariskt
Du behöver:
400-500g edamamebönor
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 msk rapsolja eller jordnötsolja, med neutral smak
2 msk ljus japansk soja
3/4 msk rostad sesamolja
1 tsk flytande honung
1 tsk srirachsås
1/2 -1 tsk yuzu- eller limesaft
1/2 msk rostade sesamfrön
Flingsalt
Gör så här:
1. Fräs vitlöken och ingefäran mjukt i rapsoljan i en liten kastrull på medelhög värme lite snabbt, cirka 30 sekunder, men inte så att löken tar färg. Den ska bara svettas ihop med ingefäran.
2. Dra bort från värmen och tillsätt soja, rostad sesamolja, flytande honung, srirachasås och yuzu- eller limesaft. Smaka av.
3. Ånga bönorna i en bambulåda över en kastrull med kokande vatten i 7-8 minuter, eller koka upp vatten i en kastrull och sänk ner edamamebönorna i 30-40 sekunder. Ta upp och lägg på hushållspapper eller på en ren kökshandduk för att få bort vattnet.
4. Lägg edamamebönorna i serveringsskål och ringla över den härligt goda sojan. Vänd runt lite med händerna och strö över generöst med flingsalt och rostade sesamfrön.
3. Mexican chunky guacamole med gruyéregratinerade nachos
Ett riktigt gott snack, passar perfekt till en god drink.
15 minuter
6 portioner
Vegetariskt
Du behöver:
4 färska avokados eller 250 g tärnad, fryst
1/2 dl finhackad rödlök
1/2 finhackad gurka
1/2 röd chilifrukt
2 msk finhackad färsk koriander
4-5 små romanticatomater på kvist
1/2-1 vitlöksklyfta
1/2 lime, saften
Salt
Nymalen svartpeppar
Gruyéregratinerade nachos
1 påse nachochips (185g)
50 g Gruyéreost
Guacamole – gör så här:
1. Blanda rödlök, gurka, röd chili och koriander. När du hackar gurkan , använd inte mittendelen eftersom den gör röran vattnig och inte ger något tuggmotstånd.
2. Skär ner tomaterna i mindre kvartar.
3. Kärna ur, gröp ur och skär avokados i tärningar, om du inte har köpt fryst färdigtärnad.
4. Lägg avokado, rödlök, chili, gurka och koriander i en skål och blanda riven vitlök.
5. Pressa i ordentligt med lime, salta rikligt, peppra och vänd ihop guacamolen.
6. Lägg sist i de kvartade tomaterna och smaka av. Ställ svalt med plast över.
Gratinerade nachos – gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Sprid ut nachos på en plåt täckt med bakplåtspapper.
3. Riv rikligt med Gruyéreost över och låt gratinera i ugnen 8-10 minuter, tills osten blir härligt gyllene.
4. Parmarullar med färskost, soltorkad tomat och ruccola
Något som har blivit riktigt trendigt är parmarullar med olika innehåll. Denna med färskost, soltorkad tomat och ruccola.
10 minuter
6 bitar
Du behöver:
6 skivor parmaskinka
1 msk philadelphiaost
3 soltorkade tomater i olja
20 g ruccola
Topping
Parmesanost
Gör så här:
1. Lägg ut parmaskinkskivorna på en skärbräda.
2. Klicka ut 1/2-1 tsk philadelphiaost i början på kortänden av varje skinkskiva.
3. Dela de soltorkade tomaterna på längden. Lägg ovanpå färskosten.
4. Toppa med ruccola och rulla luftigt ihop till en rulle.
5. Riv eller hyvla over parmesanost och ställ svalt till servering.
5. Zucchinirullar med soltorkad tomat, ricottaost och pinjenötter
Det finns många olika varianter av dessa trendiga rullar, som exempelvis med zucchini. Ett perfekt tilltugg.
20 minuter
6 rullar
Vegetariskt
Du behöver:
1 zucchini
Salt
150 g ricottaost
1 dl riven parmesanost
13 ekologisk citron, rivet skal (zest)
Nymalen svartpeppar
6 hela soltorkade tomater marinerade i olja
12 färska basilikablad
1 msk rostade pinjenötter
Gör så här:
1. Hyvla zucchinin på längden med hjälp av en mandolin i ca 4 mm tjocka skivor. Har du inte en mandolin hemma går det bra att försiktigt skära zucchinin i tunna skivor. Lägg på ett fat och salta lätt.
2. Hetta upp en torr räfflad grillpanna ordentligt. När pannan är rykande het, lägg ett par zucchiniremsor tvärs över räfflorna. Grilla dem tills undersidan får grillspar, 30–60 sek. Lyft försiktigt och kika. Ta upp och lägg på ett fat.
3. Blanda samman ricottaost med riven parmesanost och rivet citronskal, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
4. Lägg en rejäl klick ricotta- och parmesanröra i ena änden av zucchinin och lägg en soltorkad tomat på. Toppa med färska basilikablad och rostade pinjenätter.
5. Rulla ihop och ställ zucchinirullarna upp.
6. Riv över lite parmesanost, och dra även något varv med pepparkvarnen över.
7. Lägg rullarna på ett serveringsfat och servera gästerna.
Recept och foto: Catarina König