Vietnamesisk oxfilé med grön papayasallad
2 personer
Tid: 30 minuter + tid för marinering
Du behöver:
2 oxfilébitar, ca 150 g vardera
1 msk soja
1/2 msk råsocker
1/2 vitlöksklyfta (finhackad)
1 papaya (skalad och fint strimlad)
2 morötter (skalade och fint strimlade)
50 g rostade jordnötter (grovt hackade)
1 liten bunt thaibasilika
1 liten bunt mynta
Dressing:
2 msk fisksås
2 msk råsocker
2 msk risvinäger
4 röda chilifrukter (hackade)
2 vitlöksklyftor (krossade)
saft från 1 lime
6 msk vatten
Marinera köttet i soja, socker och vitlök i 30 minuter. Lägg papayan och morötterna i kallt vatten i 15 minuter. Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Värm en bakplåt eller stekpanna och stek köttet i 1–2 minuter på vardera sida. Lägg dem åt sidan att vila i 5 minuter innan du skär det i tunna skivor. Ta upp papayan och morötterna ur vattnet och låt dem rinna av, och häll dressingen över dem. Tillsätt nötter, kött, thaibasilika och mynta. Blanda om och servera.
Av: Maria Soxbo
Foto: Myles New