Caesarsallad med lätthalstrad salmalax
4 personer
Tid: 25 minuter
Du behöver:
400–500 g laxfilé, gärna salmalax
olivolja och smör till stekning
salt och peppar
1 huvud romansallad
1 avokado
1 knippe salladslök
Surdegskrutonger:
4–5 skivor surdegsbröd, passa på att använda dagsgammalt bröd
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt
Caesardressing:
1 äggula
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk sardellcreme på tub, till exempel från Zeta
1–2 msk citronsaft
Gör så här:
Fräs laxen hastigt i 1 msk olivolja och 1 msk smör, salta och peppra. Fisken ska bara få en fin stekyta, inte genomstekas. Använder du inte salmalax bör laxen frysas 1 dygn innan. Skär brödet i små bitar och lägg i en långpanna eller ugnsfast fat. Blanda med finhackad vitlök och några matskedar olivolja. Salta och rosta krutongerna högt upp i ugnen på 225° några minuter tills de fått fin gyllene färg.
Lägg äggulan i en skål och häll försiktigt i olivoljan under kraftig vispning. Öka mängden efter hand och vispa tills det blivit en tjock majonnäs. Tillsätt finhackad vitlök, sardellcreme och citronsaft.
Lägg upp romansallad på ett stort fat ihop med fint skivad avokado och strimlad salladslök. Lägg på den nystekta laxen i bitar, frasiga krutonger och ringla över dressingen.