Champagne-pannacotta med glittriga vindruvor
6–8 personer
Du behöver:
1 3/4 dl kall champagne eller mousserande vin
2 tsk gelatinpulver
3 1/2 dl grädde
3/4 dl socker
en nypa salt
1 tsk vaniljextrakt
Sockrade vindruvor:
40 vindruvor
1 dl strösocker
1 äggvita, rumstempererad
en skvätt citronjuice
Dekoration:
citronmeliss
Gör så här:
Slå upp champagnen i en skål och strö över gelatinet. Låt smälta i några minuter. Värm grädde, socker, salt och vaniljextrakt i en kastrull, låt det inte koka. Vispa ner champagne- och gelatinblandningen och låt stå i 5 minuter. Fördela i portionsglas eller, om du vill vända upp dem, oljade portionsformar och låt stå kallt i minst 4 timmar. Täck med plast om de ska stå längre än så.
Skölj och torka druvorna. Häll socker i en vid skål. Vispa ihop äggvita, salt och citronjuice i en annan skål. Blanda runt druvorna i äggvispet, ta upp dem och lägg på hushållspapper, badda dem lite så att de blir lagom fuktiga. Rulla sedan i strösocker så att de täcks runt om. Servera pannacottan i glasen eller uppvända på tallrik, toppade med glittrande druvor och citronmeliss.
Recept: Åsa Swanberg
Foto: Malou Holm