Champagnegelé med passionsfruktsskum
6 personer
Tid: 35 minuter + 8 timmar i kyl
Du behöver:
5 1/2 gelatinblad
vatten
1 dl socker
4 dl champagne
100 g färsk smördeg
1 tsk rosépepparkorn
1 msk strösocker
1 tsk matcha te (pulver)
2 passionsfrukter (à ca 60 g)
4 msk flädersyrup (t ex märket Monin)
1 dl gräddfil
1/2 dl kallt kolsyrat mineralvatten
1–2 kuvert bladguld (valfritt)
Gör så här:
Lägg gelatinen i kallt vatten. Sjud 5 msk vatten och 3/4 dl socker i en kastrull, tills sockret lösts upp. Plocka gelatinen ur det kalla vattnet, krama ur och lös upp gelatinet i det heta sockervattnet. Låt svalna i 5 minuter. Tillsätt champagne lite i taget och rör om. Häll över i formen och låt stå kallt i minst 8 timmar, gärna över natten.
Värm ugnen till 200°. Skär smör-degen tillsammans med pappret i 6 strimlor på längden. Mortla rosépepparkornen, blanda med strösocker och matcha te-pulver. Pensla degstrimlorna med blandningen och pressa försiktigt ner kryddsockret i degen. Grädda i mitten av ugnen i 8–9 minuter. Låt svalna. Halvera passionsfrukterna och gröp ur kärnor, saft och fruktkött från skalet. Häll igenom en sil och tryck ur saften ordentligt. Skär champagnegelén i 3 cm-bitar just före servering, fördela i 6 glas. Blanda passionsfruktsaft, flädersyrup, gräddfil och mineralvatten i en skål. Purea med stavmixern i ca 1 min. Fördela fruktskummet jämnt över champagnegelén och garnera eventuellt med bladguld. Servera tillsammans med smördegsstavarna.