Livsmedelsverket varnar: Farligt att äta mycket champinjoner
Det finns risker med att äta stora mängder champinjoner regelbundet under lång tid, enligt livsmedelsverket. Detta eftersom champinjoner innehåller fenylhydraziner som kan vara cancerogena.
Undvik extrem konsumtion av champinjoner
Som med många andra livsmedel bör man därför undvika extrem konsumtion. Att äta cirka ett hekto i månaden eller mindre är ingen fara. Men enligt livsmedelsverket kan det innebära en risk för effekter på hälsan att äta den mängden en gång i veckan under lång tid. Det är slutsatsen som Livsmedelsverket gör efter att sett ett samband mellan champinjoner och cancer i djurförsök.
Konserverade champinjoner är bättre
Konserverade champinjoner innehåller däremot lägre halter fenylhydrazin än färsk svamp. Mängden fenylhydrazin minskar ytterligare om man inte använder lagen i burken.
Läs också: Därför ska du inte grilla lax i aluminiumfolie
Källa: Livsmedelsverket