Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Cheesecake med skogsbär och maräng

06 jul, 2021
AvRedaktionen ELLE
Recept på cheesecake med skogsbär och maräng
Imponera med denna vackra cheesecake med skogsbär och maräng. En efterrätt som ingen kommer tacka nej till!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Cheesecake med skogsbär och maräng

Vacker kaka som med fördel förbereds dagen före servering.

Så bakar du en cheesecake med skogsbär och maräng

10 bitar

Du behöver:

3 gelatinblad
125 g frysta skogsbär
1 ¼ dl (125 g) strösocker
1 msk färskpressad limesaft
½ vaniljstång
250 g naturell färskost
250 g crème fraiche
1 knivsudd salt

Mördeg:

75 g mjukt smör knappt
1 dl (50 g) florsocker
1 knivsudd salt
1 äggula
½ dl (30 g) mandelmjöl
2 dl (125 g) vetemjöl

Maräng:

2 äggvitor
1 dl (100 g) strösocker

Garnering:

Oxalis eller ätliga blommor

Gör så här:

  1. Börja med mördegen: Rör ihop smör, florsocker och salt i en bunke. Blanda ner äggulan. Tillsätt mandel- och vetemjöl och blanda försiktigt ihop degen. Slå in den i plastfolie och låt vila i kylen i ca 1 timme.
  2. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Klä en pajform, ca 24 cm i diameter, med deg. Ställ in i frysen 1 timme.
  3. Värm ugnen till 175°. Grädda pajbotten i ugnen i ca 15–20 minuter, tills lätt gyllene. Låt svalna helt på ett ugnsgaller.
  4. Låt gelatinbladen blötas upp i en skål med iskallt vatten, ca 10 minuter. Koka upp skogsbär, hälften av sockret och limesaft i en kastrull. Småkoka sedan i ca 5 minuter.
  5. Pressa bärblandningen genom en finmaskig sil. Vrid vattnet ur gelatinbladen och rör ut dem i den varma bärsaften. Låt svalna i ca 10 minuter.
  6. Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa ihop vanilj, färskost, crème fraiche, salt och resten av sockret, till en slät kräm. Fördela krämen i pajbotten och låt sedan stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.
  7. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till marängen är fast och blank.
  8. Skär kakan i bitar, dekorera varje bit med lite maräng och bränn marängen med gasbrännare eller under grillelementet i ugnen i ett par minuter. Garnera gärna med oxalis.

Recept: Emma Martiny, Timm Vladimir, Gitte Heidi Rasmussen, Julie Hey Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft, Winnie Methmann

Annons