Cheesecake med vit chokladglass och jordgubbssirap
10 personer
Tid: 40 minuter + 5 timmar i frysen
Botten:
200 g digestivekex med choklad
50 g smör
Fyllning:
200 g vit choklad
2 ägg
400 g cream cheese
3 dl vispgrädde
Jordgubbssirap:
300 g jordgubbar
2 dl strösocker
Garnering:
1 liter jordgubbar
Gör så här:
Klä en avlång form som rymmer en liter med plastfilm. Krossa digestivekexen och smält smöret. Blanda samman och fördela i botten på formen. Smält chokladen i vattenbad. Ta från värmen och rör ner äggulor. Häll i en mat- beredare och tillsätt färskost. Mixa till en slät kräm. Vispa äggvitor och grädde styva var för sig. Vänd ner grädden och sedan den vispade äggvitan i färskostkrämen. Häll i formen och ställ i frysen i minst fem timmar.
Skölj och rensa jordgubbarna till sirapen. Lägg dem i en kastrull med sockret och låt dem smälta på svag värme. Sjud utan lock i 15 minuter tills det kokat ihop till en sirapsliknande konsistens.
Ta ut glassen ur formen och ta bort plastfilmen. Skär i skivor och lägg upp på ett fat. Skölj, rensa och halvera jordgubbarna. Garnera glassen med dem.
Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt