Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Melker Anderssons Chefs Camp öppnar dörrar för unga i socialt utanförskap

18 jun, 2024
AvNami Kawakita
Melker Anderssons Chefs Camp öppnar dörrar för unga i socialt utanförskap
Melker Anderssons lanserar Chefs Camp – ett banbrytande socialt initiativ som vill bidra till att minska det sociala utanförskapet bland unga vuxna. Genom ett unikt traineeprogram ska erfarna kockar vägleda nya talanger till en framtid i restaurangbranschen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtanBrand logo
Bakat och klart #1 – Godaste jordgubbstårtan

I september 2024 öppnar kvarterskrogen Skörden på Södermalm i Stockholm. De beskriver sig själva som kvarterets krog och en mötesplats/fritidsgård för alla. Här kommer det serveras okonstlad och prisvärd mat från hela världen och med en kalender full av evenemang är ambitionen att Skörden ska bli kvarterets nya levande mötesplats. Men det som gör Skörden till något alldeles unikt är att kvarterskrogen kommer att bli ett nav för ett sju månader långt traineeprogram för unga vuxna från 18 år och uppåt.

Annons

Projektet Chefs Camp är ett banbrytande socialt initiativ som vill bidra till att minska det sociala utanförskapet bland unga vuxna. De aspirerande kockarna kommer att vägledas av några av Sveriges mest framstående kockar: Melker Andersson, Jimmy Lappalainen och Clas Grahn-Möller. Programmet kräver inga förkunskaper, bra svenska är inte ett krav men däremot bör den som söker gilla ett högt tempo, vara en lagspelare och såklart ha ett intresse för mat.

Annons

– Kockbranschen skriker efter ung, hungrig arbetskraft. Samtidigt ser vi ett ökat problem med unga vuxna som inte känner sig som en del av samhället. Vi vill göra vad vi kan för att erbjuda dem verktygen och erfarenheten de behöver för att bli fullvärdiga kockar, redo för arbetslivet. Vår förhoppning är att Stockholm kommer att uppskatta initiativet och vill testa våra blivande stjärnors mat, säger Melker Andersson, krögare och tillsammans med Alexander Throne-Holst och Casten von Otter, initiativtagare till Chefs Camp.

Chefs Camp tar in fem stycken trainees varje månad, och skickar ut fem stycken kockar i månaden. Den som blir antagen till Chefs Camp kommer ingå i ett kockteam om fem personer med en professionell kökscoach som ansvarar för utbildningen av sitt team. De blivande kockarna kommer laga allt från street food och svenska klassiker till bistromat och husmanskost från världens alla hörn. Och den som efter sina sex månader blir godkänd kan stolt titulera sig som kock.

Annons

– Jag hoppas att den unga vuxna som känner att han eller hon inte riktigt hittat rätt, eller på andra sätt känner sig utanför, vågar söka sig till oss. Om rätt möjligheter ges, är jag övertygad om att vi kan vägleda vilsna individer på en positiv riktning livet, både för dem själva, men även för samhället. Om du känner att det här stämmer in på dig, ditt barn eller kanske någon i din närhet vill jag uppmuntra dig att söka, avslutar Melker Andersson.

Restaurangbranschen skriker efter arbetskraft, Melker Andersson tror sig ha funnit lösningen med Chefs Camp för att motverka utanförskap

Läs mer om initiativet och ansökan här!

Annons