Chips med citron- och svampdipp
4 portioner
Du behöver:
30 g torkad svamp, gärna kantareller, trattkantareller eller karljohan
2 citroner
1 klyfta vitlök
15 g smör
2 ½ dl olja med neutral smak
2 äggulor (rumstempererade)
½ citron, saften
Salt och svartpeppar
Till servering:
Lättsaltade chips eller grönsaker skurna i stavar
Gör så här:
1. Slå några deciliter kokande vatten över den torkade svampen och låt den svälla i 30 minuter.
2. Hetta upp en grillpanna.
3. Halvera citronerna och grilla halvorna med snittytan ner. Ställ åt sidan.
4. Häll av vattnet från svampen.
5. Skala vitlöksklyftan och platta till den med sidan av en kniv.
6. Smält smöret i en liten stekpanna och stek svamp och vitlök tills all vätska kokat bort och svampen har tagit lite färg. Akta så vitlöken inte bränns.
7. Tillsätt oljan, ta från värmen och låt svalna till rumstemperatur.
8. Plocka bort vitlöksklyftan från svampoljan.
9. Ta upp svamparna från oljan och pressa ur dem så mycket olja som möjligt, tillbaka ner i pannan. Hacka svampen i små bitar och ställ åt sidan.
10. Vispa upp äggulorna med saften från de grillade citronerna.
11. Tillsätt oljan en sked i taget under konstant vispning. Fortsätt tills du får en blank majonnäs som håller ihop.
12. Vänd ner den hackade svampen när all olja är nedvispad.
13. Smaka av med lite saft från en färsk citron, salt och svartpeppar.
14. Servera majonnäsen som dip till chips eller grönsaksstänger.
Av: Kristina Høelg
Foto: Line Falck
LÄS MER: