Choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum
27 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Choux au craquelin är ett franskt litet bakverk oftast fyllt med vaniljkräm. Här gör vi en semmel-variant av det populära bakverket med smak av choklad och kaffe.
Annons
Choklad choux au craquelin-semla med kaffeskum
De franska fantastiska sega och spröda bakverken förvandlar vi här till en semla med ljuvlig fyllning!
12 stycken
Du behöver:
1 ½ dl vatten
60 g smör
85 g (ca 1 ½ dl) vetemjöl
8 g (ca 1 ¼ msk) kakao
2 tsk socker
1 krm salt
2 ägg till
Locket:
75 g (ca 1 ¼ dl) vetemjöl
8 g (ca 1 ¼ msk) kakao
75 g (knappt 1 dl) socker
¼ tsk salt
60 g smör
Kaffeskum:
2 gelatinblad
125 g mjölkchoklad
5 dl vispgrädde
1 ½ msk snabbkaffepulver
Dekoration:
2 tsk ätbart guldglitter
Gör så här:
- Hetta upp vatten och smör i en liten kastrull tills det når kokpunkten. Tillsätt vetemjöl, kakao, socker och salt och rör om ordentligt tills degen släpper kanterna på pannan.
- Ta kastrullen från värmen, och låt degen svalna i formen i 5–7 minuter. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt efter varje ägg tills degen samlas och blir helt slät och smidig.
- Fyll degen i en spritspåse med en rund tyll, och spritsa smeten i runda toppar med en diameter på cirka 5 cm på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Lock: Knåda ihop alla ingredienser väl med händerna. Kavla ut degen tunt med en kavel på ett mjölat bord och stansa ut den i små cirklar med samma diameter som chouxen (dvs cirka 5 cm).
- Sätt ugnen på 180°. Lägg försiktigt en degcirkel ovanpå varje ogräddad choux. Grädda i ugnen i 35–40 minuter. Undvik att öppna ugnsluckan under gräddningen. Ta ut kakorna ur ugnen och låt svalna helt på galler.
- Kaffeskum: Blötlägg gelatinblad i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Värm upp grädde och kaffepulver till kokpunkten i en kastrull, ta genast kastrullen från värmen och häll kaffegrädden över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Vrid ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem direkt i den varma kaffegrädden under omrörning. Häll blandningen i en ren skål, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 3 timmar, eller helst över natten.
- Vispa den kalla kaffegrädden lätt med elvisp. Fyll den i en spritspåse med stjärntyll. Skär bort ovansidan av chouxen och spritsa kaffeskummet på bottnarna i ett högt lager. Sätt tillbaka toppen och dekorera med lite guldglitter.
Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft
Annons