Chokladbrûlée med hallon
4 portioner
Du behöver:
1 dl strösocker
5 äggulor
½ vaniljstång
2 ½ dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
100 g mjölkchoklad
strösocker till skorpan
Garnering:
250 g hallon
hyvlad choklad eller krossade kakaobönor
Så här gör du:
1. Fyll en ugnsplåt med hög kant med 2–3 cm vatten.
2. Sätt in plåten i ugnen och värm till 140°.
3. Vispa socker och äggulor pösigt.
4. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna ur halva stången och blanda ner i äggmassan.
5. Värm upp grädde och mjölk med den urskrapade halva vaniljstången, till precis under kokpunkten.
6. Släng sedan vaniljstången och vispa försiktigt ner hälften av den varma gräddmjölken i äggmassan.
7. Vispa ner all äggmassa i återstående gräddmjölk och se till att blandningen håller en temperatur på 70°.
8. Ta kastrullen från värmen och fortsätt röra.
9. Hacka mjölkchokladen och smält ner i krämen.
10. Fördela crème brûlée-smeten i 4 små ugnsfasta skålar eller små, djupa tallrikar.
11. Ställ försiktigt ner dem i vattenbadet och baka i 140° i 50–55 minuter, tills krämen verkar halvfast.
12. Ta ut vattenbadet från ugnen och låt allt stå och svalna i 15 minuter.
13. Lyft upp portionsskålarna ur vattenbadet, täck dem med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar, gärna över natten.
Strax före servering:
14. Strö ett tunt lager strösocker över varje portion och bränn av sockret med en brûlée-brännare. Gör eventuellt ett extra lager socker för riktigt hård och knäckig skorpa.
15. Toppa med hallon och hyvla choklad eller strö krossade kakaobönor över före servering.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER: