Chokladdoppade kanderade äpplen
6 st
Tid: 25 minuter
Du behöver:
6 äppelklubbor
6 äpplen
6 träpinnar eller glasspinnar
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
2 dl ljus sirap
1 kanelstång
100–200 g mörk choklad
100–200 g mjölkchoklad
100–200 g vit choklad
finhackade nötter
kokosflingor
Gör så här:
Skölj och torka äpplena noggrant. Ta bort stjälken. Tryck ner en träpinne djupt i varje äpple där stjälken har suttit. Pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg det på en plåt.
Blanda socker, vatten, sirap och kanelstång i en liten tjockbottnad kastrull. Koka över medelhög värme till 154°. Ta av från värmen. Fiska upp kanelstången. Doppa ett äpple i taget i sockerlagen. Om man vickar på kastrullen lite grand blir det enklare att doppa äpplet och få det helt täckt av sockerlag. Låt överflödig sockerlag rinna av och ställ sedan äpplet på plåten. Låt äpplena svalna och stelna.
Smält valfri choklad över ett sjudande vattenbad. Doppa de kanderade äpplena i chokladen och strö sedan över nötter eller kokosflingor. Du kan också doppa i pärlsocker eller strössel. Man kan även ringla chokladen över äpplena – det blir särskilt fint att ringla över alla tre chokladsorter. Låt stelna.
Av: Systrarna Eisenman
Foto: Jonny Lindh