Chokladdoppade pepparkakor
Chokladdoppade pepparkakor
Lyxa till pepparkakorna med ett tjockt, härligt lager smält choklad. Använd vårt recept på deg, eller köp färdig deg alternativt färdiga kakor.
Ca 80 pepparkakor
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
3 ½ dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kardemumma
250 g tärnat smör
2 tsk bikarbonat
800 g (ca 13 ¼ dl) vetemjöl till dekor
150 g mörk choklad
Kristyr:
3 äggvitor
700 g (ca 11 ½ dl) florsocker
Steg 1
Häll grädde, sirap och strösocker i en kastrull. Tillsätt alla kryddorna och låt koka upp. Ta från plattan och rör ner smöret tills det har smält. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda bikarbonat och mjöl och sikta ner det i smeten. Rör ihop till en smidig deg, slå in i plastfolie och låt vila minst 1 dygn i kylen.
Steg 2
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Stansa ut de former du vill ha av degen.
Steg 3
Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 175° i cirka 6–8 minuter.
Steg 4
Smält chokladen över vattenbad och pensla ett rejält lager på varje pepparkaka. Låt stelna.
Steg 5
Häll äggvitorna i en bunke och vispa dem styva tillsammans med florsockret. Häll kristyren i en spritspåse med liten tyll, eller använd en plastpåse och klipp bort en liten bit av ett hörn.
Steg 6
Dekorera pepparkakorna med kristyr, låt torka och förvara torrt i en burk.
Foto: Stine Christiansen