Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladdoppade pepparkakor

01 nov, 2022
AvCecilie Svensson
Recept på chokladdoppade pepparkakor
Dags att uppgradera pepparkakorna! Så gör du en vuxnare variant med mörk choklad – steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
11 goda och lyxiga recept på julgodisBrand logo
11 goda och lyxiga recept på julgodis

Chokladdoppade pepparkakor

Lyxa till pepparkakorna med ett tjockt, härligt lager smält choklad. Använd vårt recept på deg, eller köp färdig deg alternativt färdiga kakor.

Steg för steg-guide till hur du gör fina chokladdoppade pepparkakor

Ca 80 pepparkakor

Annons

Du behöver:

2 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
3 ½ dl strösocker
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 msk malen kardemumma
250 g tärnat smör
2 tsk bikarbonat
800 g (ca 13 ¼ dl) vetemjöl till dekor
150 g mörk choklad

Kristyr:

3 äggvitor
700 g (ca 11 ½ dl) florsocker

Steg 1

Häll grädde, sirap och strösocker i en kastrull. Tillsätt alla kryddorna och låt koka upp. Ta från plattan och rör ner smöret tills det har smält. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda bikarbonat och mjöl och sikta ner det i smeten. Rör ihop till en smidig deg, slå in i plastfolie och låt vila minst 1 dygn i kylen.

Steg 1 – Gör egen pepparkaksdeg eller använd färdig.

Steg 2

Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord. Stansa ut de former du vill ha av degen.

Annons

Steg 3

Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i 175° i cirka 6–8 minuter.

Steg 3 – Grädda pepparkakorna i 6-8 minuter.

Steg 4

Smält chokladen över vattenbad och pensla ett rejält lager på varje pepparkaka. Låt stelna.

Annons

Steg 5

Häll äggvitorna i en bunke och vispa dem styva tillsammans med florsockret. Häll kristyren i en spritspåse med liten tyll, eller använd en plastpåse och klipp bort en liten bit av ett hörn.

Steg 5 – Gör kristyren genom att vispa äggvitor med florsocker.

Steg 6

Dekorera pepparkakorna med kristyr, låt torka och förvara torrt i en burk.

Foto: Stine Christiansen

Annons