Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Chokladen kan ta slut – och det sker inom 30 år

01 jan, 2018
AvSofia Börjesson
Då kan chokladen försvinna enligt forskare.
Som följd av de starka klimatförändringar som sker varnar nu forskare för att vår allas älskling, chokladen, faktiskt kan komma att försvinna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Då och då kommer det en varning från vetenskapens ryttare, forskarna. Och den här gången är det verkligen allvar. Världen kan komma att stå inför en akut chokladbrist om 30 år.

Därför kommer chokladen försvinna

Orsaken, menar forskarna, är torrare klimat och varmare temperaturer tillsammans med svampar och sjukdomar som angriper kakaoträden. Klimatförändringarna gör nämligen så att fukten sugs upp ur jorden vilket kakaoträden, som trivs i regnskogsmiljö nära ekvatorn, inte klarar av.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Klimatförändringarna spås slå extra hårt mot Västafrika, där de största kakaoleverantörerna – Ghana och Elfenbenskusten – finns. För att rädda kommande skördar kan bönderna tvingas flytta sina odlingar till högre höjder, vilket också innebär ett begränsat odlingsutrymme.

Men det är inte första gången det larmas om en annalkande chokladbrist. 2013 trodde forskarna att chokladen skulle vara slut redan år 2020, men nu menar de att vi kommer att kunna avnjuta det bruna guldet fram till omkring 2050.

The Sun rapporterar dock om att chokladjätten Mars har kartlagt kakaoträdens genetiska kod för att kunna ta fram genmodifierade träd som klarar varmare och torrare klimat. Låt oss hoppas att de lyckas, för ingen vill väl vara utan sin choklad?

Läs mer:

5 anledningar som får oss att vilja äta mer choklad i jul

Forskning: Ett ämne i vin och choklad kan tydligen ge dig färre rynkor – och längre liv

Experten: Därför ska du aldrig förvara choklad i kylen

Annons