Chokladfondant med kaffe och romgrädde
6–8 personer
Du behöver:
150 g mörk choklad, 70 %
60 g osaltat smör
1 msk snabbkaffepulver
4 ägg
1 dl socker
1/2 dl vetemjöl
Romgrädde:
2 dl vispgrädde
1 msk rom
50 g mörk choklad, finhackad
Dekoration:
florsocker
hallon
Gör så här:
Smörj åtta ugnsfasta portionsformar.
Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Dra kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör tills chokladen smält, rör ner 1 msk snabbkaffe och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker lätt för hand. Rör ner chokladsmöret i äggvispet. Sikta till sist ner mjöl och rör ihop till en jämn smet.
Fyll formarna nästan ända upp och låt stå kallt till gräddning, precis före servering.
Vispa grädden och vänd ner rom och finhackad choklad. Ställ kallt.
Värm ugnen till 225°. Grädda fondanterna i 8–10 minuter. Känn med en sticka, de ska vara fasta i kanten och mjuka i mitten.
Pudra med florsocker och toppa med romgrädde och hallon.
Recept: Åsa Swanberg
Foto: Malou Holm